Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05 Slider 06 Slider 07

Laborator analize medicale

ORAR LABORATOR - Centrul Medical dr. Cev
        Recoltare de luni până vineri de la 08.00 la 11.00
        Punct de recoltare Făget - recoltare marți, miercuri și vineri de la 8.00 la 12.00
        Cabinet individual Dr. Leucă, Str. Traian Vuia nr 5, telefon 0256 320069,
Eliberare rezultate hematologie și biochimie 14.30 – 16.30 în ziua recoltării
Eliberare rezultate imunologie marți și vineri 14.30 – 16.30

Personal medical
Dr. Brânzei Camelia - Medic specialist medicină de laborator
Calina Marinela - Asistent principal de laborator
Albu Florin - Biolog

Despre laborator

        Laboratorul de analize medicale al Centrului Medical Dr. Cev este o achiziție nouă și extrem de dinamică, în continuă dezvoltare și extindere.
        Laboratorul a luat ființă în luna mai 2012 din dorința noastră - a colectivului de medici – de a ne ajuta cu forțe propri în depistarea și diagnosticul bolilor pacienților nostri cât și conduși de necesitatea de a înțelege și acoperi nevoile și exigențele pacienților de astăzi. În momentul actual oferim o paletă variată de analize medicale și încercăm în viitor să diversificăm cât mai mult spectrul de analize medicale în funcție de solicitările venite atât din partea colegilor noștri dar și a pacienților.
        Noul laborator de analize medicale este dotat cu aparatură modernă, analizatoare automate, complet informatizat și care efectuează în prezent 80 de tipuri de analize cu capacitatea de a se extinde în următorii ani, în special pentru biochimie și imunologie. Toată aparatura este conectată la un server central, unde fiecare pacient va avea fişa stocată, existând posibilitatea transmiterii acesteia, online, către spitale, medici sau pacienţi.
        Dispunem de un punct de recoltare a analizelor în orașul Făget, probele biologice fiind transportate în condiții optime și prelucrate în aceeași zi. De la deschidere până în prezent atât la punctul central de lucru cât și la cel secundar de recoltare s-au efectuat analize pentru peste 5000 de pacienți.
        Analizele se realizează contra cost (vezi lista de prețuri) dar oferim și efectuarea de analize de laborator în scop profilactic pentru persoanele asigurate prin casele private de asigurări medicale (Signal Iduna, AstraMed, Regina Maria şi Allianz Ţiriac) cu care avem contract conform pachetelor contractate cât și controale periodice sau la angajare pentru firmele de medicina muncii cu care avem contracte de colaborare.
        Menținem colaborarea cu laboratorul Bioclinica pentru segmentul de analize imunologice și cele de anatomo-patologie, pentru care nu avem încă dotarea necesară pentru a le efectua, colaborare ce datează de peste 15 ani.
        Oferta de investigații cuprinde analize de hematologie, biochimie, microbiologie, imunologie, bacteriologie şi parazitologie.

        Câteva informații utile despre analizele medicale

        Analizele medicale sunt un ansamblu de rezultate obținute prin prelucrarea complexă a probelor biologice umane (sânge, urină, fecale, secreții) – acestea furnizează date importante asupra funcţionalităţii diferitelor organe ale organismului cât şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul în cauză.

        Când este necesar sa facem analize de laborator?

        În mod uzual analizele se fac în condițiile apariției unei stări patologice a anumitor simptome în vederea diagnosticării unei boli sau în scopul de a urmări evoluția unei boli deja cunoscute; fie la solicitarea medicului de familie sau a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate.
        Analizele efectuate în scop profilactic fie se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice sau analize medicale solicitate de firmele de asigurări de sănătate private.
        De asemenea există și o adresabilitate profilactică personală - analizele pe care le facem din proprie iniţiativă, pentru a ne verifica starea de sănătate.
        Dar trebuie știut că este important ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde ne adresăm, despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.
        Recoltarea optimă a produselor biologice (sânge, urină, fecale, secreții) se face dimineața preferabil între 7.00 şi 11.00
        Există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. Din acest motiv, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză.

        Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor biologice?

        Pregătirea pentru recoltarea sângelui
        Recoltarea sângelui se face dimineaţa fara a consuma orice fel de aliment sau lichide în special îndulcite pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. De asemenea consumul de alimente cresc turbiditatea sângelui și interferă cu metodele de determinare a analizelor de imunologie.
        Exudatul farinigian se recolteaza dimineata înainte de a consuma alimente sau lichide sau de a vă spăla pe dinți și căati gura cu apă sau lichide antiseptice. De asemenea tratamentul antibiotic sau antimicotic trebuie întrerupt cu 3-5 zile înaintea recoltării.

        Pregătirea pentru recoltarea urinii
        Pentru examenul obişnuit de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.
        Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 4 ore de la ultima urinare, într-un recipient de recoltare steril, obţinut obligatoriu de la laborator. Recoltarea se face înaintea începerii tratamentului antibiotic iar din cauza eliminării intermitente a germenilor, se recomandă 3 recoltări succesive. Urocultura de control se va efectua după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

        Instrucţiuni de recoltare adult:
        - se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; (la femei, în cazul în care este prezentă o secreţie genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril);
        - se urinează o cantitate mică în toaletă şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu)
        - pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

        Instrucţiuni de recoltare la sugar:
        - se curaţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;
        - se dezlipeşte banda protectoare din jumatatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) de anus; se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii;
        - se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei.

        Instruţiuni de recoltare pentru proteinurie
        - se începe recoltarea de la ora 7.00 dimineaţa se urinează şi nu se reţine această urină;
        - se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineză direct în recipient) toate emisiunile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineaţa, inclusiv urina din acest moment final;
        - vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);
        - la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină la ora 7 dimineaţa din ziua următoare), se măsoară întreaga cantitate de urină colectată; se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
        - se reţin aproximativ 100 ml, în paharul de plastic de unică folosinţă pentru urină.

        Pregătirea pentru recoltarea materiilor fecale
        Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare care se obțin de la laborator.
        Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile - 3 probe consecutive deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic. Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesită recoltarea materiilor fecale in coprocultorul fără mediu de cultură.

        Pregătirea pentru recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală
        Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor. În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.

Recoltarea altor produse biologice de tip secreţii purulente, secreţii otice, secreţii conjunctivale se face doar de catre medicul care a indicat examenul cito-bateriologic şi cultura din aceste secreţii.

 

Galerie foto

 
mai mult

Parteneri

     

Contact

Centrul Medical Dr. Cev
Strada Făgăraș nr. 3,
305500 Lugoj, Jud. Timiș

Telefon: 0256 358617
Fax: 0356 459271
Email: cm_dr_cev@yahoo.com